Z zmago na IMPACT EdTech do naslednjih korakov v razvoju visoko tehnološke rešitve

Z veseljem sporočamo, da smo postali Impact EdTech zmagovalci, ob zares močni konkurenci smo se uvrstili med najbolj inovativne rešitve na področju poučevanje (EdTech) v Evropi. V čast si štejemo, da smo bili izbrani, saj je bilo prijavljeno veliko rešitev, ki rešujejo širok spekter izzivov, s katerimi se srečuje izobraževanje.

Smo prva slovenska ekipa, ki se je uvrstila med zmagovalce programa Impact EdTech, podprtega s strani EU in združenja ministerstev za šolstvo in izobraževanje European Schoolnet. Pri CodeBrainerju smo za nabor predstavili svojo pametno učilnico in virtualno asistentko Cobie AI.

Zakaj se je naša pametna učilnica uvrstila med zmagovalce IMPACT EdTech

Učitelj ima pri poučevanju v razredu tudi več kot 30 učencev in je skoraj nemogoče, da bi se brez ustreznih orodij vsakemu lahko kvalitetno posvetil. Pri učenju računalništva je še posebej pomembno, da je učencem na voljo pomoč na vsakem koraku.

Naša pametna učilnica pomaga učitelju tako, da spremlja, kako učenci sledijo nalogam v realnem času in učitelja obvešča, kje se pojavljajo napake in mu priporoča nadaljnje korake. Učitelj lahko tako takoj prepozna, kdo ima težave in mu lahko preko neposredne komunikacije znotraj platforme tudi takoj pomaga.

Bolj plahim učencem je omogočeno, da lahko učitelja vprašajo neposredno in se pri tem ne izpostavljajo, če ne želijo. Večina učiteljev, s katerimi smo govorili, je namreč to izpostavila kot velik problem.

Impact EdTech - zmagovalci - CodeBrainer

Hitrejše ustvarjanje vsebine s pomočjo Cobie AI

Našo pametno učilnico smiselno dopolnjuje sistem za pripravo sintetičnih vsebin (Lecture Synthesis System oziroma LSS). Učitelji lahko z uporabo našega LSS ustvarijo sintetične vsebine, ki so videti, kot da človek uporablja računalnik in govori, v resnici pa računalnik predvaja predavanje v realnem času ali pa pripravi video za kasnejšo objavo na Youtube-u. LSS skrajša čas pri pripravi vsebine in poenostavi prilagoditev/nadgraditev že pripravljenih vsebin, vse to s ciljem čim bolj prilagoditi vsebine vsakemu posamezniku oz. posameznemu razredu.

Naša pametna učilnica deluje v oblaku

Naša učilnica omogoča gladek prehod med učenjem v učilnici in učenjem preko spleta in tako v celoti podpira “blended” način izobraževanja. V obdobju Covid-19 se je izkazalo, da pri učenju na daljavo učitelji nimajo ustreznih povratnih informacij in ne vedo za morebitne učenčeve težave. Tudi pri prehodih med okolji se informacije lahko “izgubijo”. Naša učilnica ta problem reši, saj so vse informacije na voljo tako preko spleta kot tudi pri poučevanju v razredu.

Naša platforma je v celoti zgrajena na infrastrukturi v oblaku, kar je pomembno z vidika prehoda med učenjem v učilnici in učenjem preko spleta. Po drugi strani pa je šolam omogočeno lažje upravljanje z infrastrukturo in tudi nižji stroški lastništva.

Kdo je Cobie AI?

Pod imenom Cobie AI združujemo vse visokotehnološke rešitve našega sistema. Za ime Cobie AI smo se odločili, saj ona tako vdihne osebnost našim tehnologijam. Osebnost je pri nas zelo pomembna, saj pravzaprav učitelju ponudimo pomočnika in osebnost tega pomočnika naredi pristop bolj pristen.

Impact EdTech zmagovalci - Pametna učilnica - CodeBrainer

Cobie AI še bolj poudari vlogo učitelja

Naša pametna učilnica še bolj poudari vlogo učitelja in jo nadgradi, učitelj prevzame vlogo mentorja in motivatorja, torej tisti del poučevanja, kjer lahko učencem najbolj pomaga.

Umetna inteligenca (UI) še nekaj časa ne bo nadomestila učiteljev, če sploh kdaj. Mi smo mnenja, da mora UI učitelju pomagati in prevzeti avtomatizacijo tistih nalog, s katerimi učitelj izgubi preveč dragocenega časa. S tem pospeši in izboljša podajanje učiteljevega znanja. Tako je učitelju omogočen ogromen prihranek časa, ki ga lahko uporabi za kreativno komponento in postane uspešnejši mentor in motivator. Neodvisne raziskave namreč dokazujejo, da z mentorskim pristopom izboljšamo učni uspeh in povečamo motivacijo.

Kaj rešujemo?

Digitalna strategija EU narekuje, da je potrebno izobraziti več mladih ustvarjalcev, ne samo uporabnike računalnikov ali pametnih telefonov. Le na tak način bomo lahko ustrezno odgovorili na izzive, s katerimi se srečujemo v obdobju digitalne transformacije. Žal v EU primanjkuje učiteljev z zadostnim znanjem računalništva, obstoječi učitelji pa lahko predavajo le omejenemu številu učencev.

Prepričani smo, da bi z uporabo pametnih učilnic lahko povečali doseg učiteljevega znanja, kar pomeni, da bi lahko učitelji učili tudi večje razrede, tudi na različnih lokacijah istočasno, ne da bi se pri tem zmanjašala kakovost poučevanja. Ravno nasprotno, s prilagojeno vsebino in celovitim pregledom učnega procesa, bi se kakovost učenja lahko zelo povečala.

Naša pametna učilnica je tako tudi odgovor na obstoječ izziv, ki ga predstavlja pomanjkanje učiteljev za poučevanje računalništva in programiranja.

Kje lahko preizkusite našo pametno učilnico?

Vas zanimajo še dodatne informacije o tem kako vam lahko naša pametna učilnica pomaga pri vašem učnem procesu. Vljudno vas vabimo, da se prijavite prijavite za predstavitev tukaj:

Prijava na predstavitev pametne učilnice

Udeležite se predstaviteve pametne učilnice

Po prijavi vam bomo poslali elektronsko pošto z nadaljnimi navodili. Če si mladoleten(a), prosim vnesi podatke svojega starša ali skrbnika.
(prijava trenutno ni mogoča)

O programu IMPACT EdTech

IMPACT EdTech je program, ki ga sofinancira Evropska komisija z namenom spodbujanja inovacij v izobraževanju po vsej Evropi. V 2021 je bil izveden tretji (in hkrati zadnji) poziv, na podlagi katerega so bile izbrane tehnološko najbolj napredne EdTech rešitve.

Vseevropski program je namenjen zagonskim podjetjem ter malim in srednje velikim podjetjem s področja EdTech rešitev, s ciljem, da bi odpravil ovire pri izobraževanju in okrepil učne izkušnje v novi dobi digitalnega izobraževanja, osredotočenega na posameznika.

Program daje poudarek trem segmentom izobraževanja:

Vključujoče izobraževanje (Inclusive education) osredotočeno na posebne ali ranljive skupine (socialno ogrožene osebe, priseljence ali manjšine, učence s posebnimi izobraževalnimi potrebami ali druge skupine), obravnavanje zgodnjih prekinitev šolanja ali kot podpora izboljšanju izobraževanja za vse.

Personalizirano učenje na podlagi umetne inteligence (AI), analitike učenja in drugih tehnologij s poudarkom na podpori novih, na raziskavah temelječih, pedagoških pristopov za izobraževanje v razredu in spodbujanju vseživljenjskega učenja.

Razvoj veščin otrok, učiteljev in drugih posameznikov, ki želijo pridobiti nove veščine, s poudarkom na razvoju STEM (znanost, tehnologija, inženiring in matematika), računalniškem razmišljanju in veščinah 21. stoletja, kot so kritično razmišljanje, ustvarjalnost, sodelovanje in komunikacija.

impact Edtech - Partners

Projekt IMPACT EdTech je nastal v sodelovanju treh partnerjev, in sicer European Schoolnet, ki združuje 33 evropskih ministrstev za izobraževanje, španskega pospeševalnika ISDI Accelerator ter platforme za financiranje FundingBox

Zaključek, kaj čaka zmagovalce Impact EdTech-a

Pri CodeBrainer-ju se že veselimo izzivov, ki jih prinaša izbor med zmagovalce. Pred nami je zanimiva naloga, kako v šolstvo vpeljati nove tehnologije. Dodaten izziv pa prinaša nepredvidljivost trenutne situacije. Vendar mi v tem vidimo motivacijo, saj vse naše uporabnike že sama situacija sili k uporabi naprednih tehnologij za lažje delo tako v učilnici kot tudi na daljavo.